It (2017)

Free Clipart

Andrés Muschiettin ohjaama kauhutrilleri Se perustuu Stephen Kingin suosittuun, samannimiseen kirjaan, joka on kauhistuttanut lukijoita vuosikymmenten ajan.

Kun lapsia alkaa kadota Derryn kaupungissa Mainessa, ryhmä lapsia kohtaa suurimman pelkonsa joutuessaan vastakkain Pennywisen kanssa – häijyn klovnin, jonka murhien ja väkivallan täyteinen tausta johtaa satojen vuosien taakse.

__________________

Stephen King filmatisoinneista voi olla montaa mieltä. Hyvin usein ne epäonnistuvat, koska Kingin kirjojen tuominen valkokankaille on äärimmäisen vaikeaa. Millä tavalla saa vangittua parin tunnin leffaan Kingin kieroutuneen maailman uskottavasti. Vaikka muutamia hyviäkin filmatisointeja toki löytyy, mahtuu joukkoon paljon todella huonoakin. Onneksi SE ei kuulu niihin huonoihin. Elokuvan tekijät ovat tehneet fiksusti jakaessaan elokuvan kahteen eri osaan. Siinä, missä kirja polveili 50-luvun ja 80-luvun välillä on elokuva fiksusti jaettu kahteen osaan. 50- luku on onnistuneesti siirretty nostalgiselle 80-luvulle ja elokuvassa on paljon yhtäläisyyksiä kasarileffojen kuvamaailmaan. SE on melkein, kuin toisinto loistavasta King filmatisoinnista, Stand by Me, mutta SE on kuvastoltaan siihen verrattuna suoraan helvetistä. Elokuvasta löytyy paljon nostalgisuutta 80-luvulla eläneille. Se muistuttaa kuvastoltaan niin edeltämainittua, kuin Goonies elokuvaa. Jos olet katsonut Netflixistä loistavan Strager Things- sarjan löydät SE elokuvasta samanlaista kasarikauhutunnelmaa. Tuleva toinen osa on siirretty 80- luvulta sijoittumaan nykypäivään alkuperäisen tarinan mukaisesti.

Monesti lapsinäytteilijöiden suoritukset rooleissaan on lähinnä vaivaannuttavaa katseltavaa, mutta SE elokuvaan on löydetty todella lahjakas nuori näyttelijäkaarti. Hahmot ovat uskottavia ja hahmoihin kiintyy siinä määrin, että kauhupätkät tuntuvat oikeasti pelottavilta. Lisäksi elokuva on jotenkin modernilla tavalla vanhanaikainen. Moniin  nykyelokuviin verrattuna SE elokuvassa käytetään mahdollisimman vähän digitaalisia efektejä, jotka monesti saavat nykyelokuvat ehkä näyttämään hienolta, mutta samalla kertaa muovisilta. SE elokuvan kauhu pohjaakin isolta osalta vanhanaikaiseen analogiseen pelotteluun. Elokuvan kuvasto tuo loistavasti mieleen oman nuoruuden kahdeksankymmentäluvulta ja nostalgisuus on omiaan lisäämään elokuvan kiinnostavuutta. Musiikkia ja äänitehosteita käytetään runsaasti, mutta samalla kertaa säästeliäästi ja elokuvan tunnelmaa kuljetetaan mainiossa rytmissä.

Jos joku vielä muistaa 90-luvulla tehdyn minisarjafilmatisoinnin samasta kirjasta ja sen jättämät traumat, niin ei tarvi pettyä. SE päivittää Kingin tarinan loistavasti moderniksi, mutta samalla kertaa nostalgiseksi kauhukuvastoksi. Vaikka kirja onkin jaettu nykymuodossa kahdeksi elokuvaksi, tarina toimii loistavasti itsenäisenäkin tarinana. Se on varmaan ollut tekijöiden tarkoituskin, jos elokuva ei olisi löytänyt tarpeeksi yleisöä. Ensi-ilta viikonlopun massiivinen 180 miljoonan dollarin tulos on kuitenkin sen verran loistava 35 miljoonan budjetilla toteutetulle kauhupläjäykselle, että varmasti tullaan näkemään toinenkin osa elokuvalle.

SE on yksi harvoja onnistuneita kauhumodernisointeja. Elokuva ei yritä olla 1990-luvun version kaltainen, muttei juuria sen, eikä Kingin romaanin suhteen, ole unohdettu. Kunnioitus edellä tulleita ja kauhugenreä kohtaan yleensäkin, näkyy, kuuluu ja tuntuu.

*****

__________________

Clipart

In the Town of Derry, the local kids are disappearing one by one, leaving behind bloody remains. In a place known as ’The Barrens’, a group of seven kids are united by their horrifying and strange encounters with an evil clown and their determination to kill It.

__________________

Many Stephen King filming are pure rubbish. It is very hard to bring Kings twisted books to a good film adaptation. Books are often so massive and text so weird, that making them a proper movie is almost impossible. Only few of Stephen King filming are goo, most are bad. IT belongs to good ones. Director has been wise to split massive book to two movies. Original book meander between 50’s and 80’s. In this movie story has split to two stories. First one has moved from 50’s to 80’s and second movie will be placed to present day. Very clever, because 80’s is so nostalgic these days. Everybody who has seen Stranger Things in Netflix knows, that 80’s nostalgic is very popular right now. Somehow IT reminds much like a Stand by Me and Goonies, but at the same time those movies are like kids movies compared to IT.

Many times children actors are embarrassing to watch, but somehow these young actors are brilliant. Characters are plausible and you will get fond of them enough, that the scary scenes are really scare. Compared to many present horror movies, IT won’t have too much digital effects, that makes it feels even more scarier. Nostalgic imagery combined to old school horror works well. Music and sound effects are used wisely, but effective.

If somebody still remember the old Tv-series from same story and traumas it left, you won’t be disappointed. IT update nostalgic horror wisely to present day. Even story has now divided to two parts, movie still works perfectly as a independent story. Massive 180 million box office at the first weekend although will guarantee, that we will see the second part very soon. 

*****

__________________

Ohjaaja/ Director: Andrés Muschietti
Pääosissa/ Starring: Jaeden Lieberher, Jack Dylan Grazer, Wyatt Oleff, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Jeremy Ray Taylor, Chosen Jacobs, Nicholas Hamilton, Bill Skarsgård
Ensi-ilta/ Release Date: 8.9.2017 (Finland)
Kesto/ Length: 2h 15 min
Ikäraja/ Age Limit:  Australia:MA15+ /Canada:18ACanada:14A (Alberta)/ Canada:14A (British Columbia)/ Denmark:15/Finland 16/  India:AIreland:16Netherlands:16New Zealand:R16Norway:15Philippines:R-13Singapore:NC16 (cut)/ South Korea:15Sweden:15Switzerland:16United Kingdom:15United States:R
    

 

 

 

 

 

Synopsis:www.finnkino.fi/www.imdb.com

Year 2017 reviews

Year 2016 reviews

Year 2015 reviews

Year 2014 reviews

Year 2013 reviews

Year 2012 reviews

Year 2011 reviews

Year 2010 reviews

Year 2009 reviews

KommentoiEi kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi